geijer är fina grejer

jag var precis med om något riktigt fantastiskt. eller okej, nu lät det som om det var någon sorts överjordisk grej, typ flygande elefanter eller så. ledsen att göra er besvikna, det var något mycket enklare, fast nästan lika ovanligt. i alla fall. jag hade varit på ica och stannade till på geijers livs på väg hem. jag skulle köpa chilisås eftersom de har supergod chilisås som varken finns på ica eller coop. så, jag släpade in alla mina kassar i den pyttelilla affären och letade upp såsen. gick fram till kassan och när jag frågade visade det sig att de inte tog kort. attans liksom. så jag säger att okej, jag måste gå hem och hämta pengar. inget märkligt så långt, men då händer det, lite som i reklamfilmen för triss: mannen i kassan räcker fram såsflaskan och säger att jag kan ta med den. jag blir helt ställd och som den supersvenska person jag är skakar jag på huvudet: nejnej, inte kan jag det, jag kommer tillbaka och köper den sen. men mannen står på sig och det slutar med att jag går därifrån, med chilisås, med löftet om att komm tillbaka innan klockan åtta. helt otroligt. självklart gick jag raka vägen hem, plockade in maten i kylen, hämtade kontanter och gick tillbaka. lite som ett tack köpte jag nyponsoppa också. på väg ut tittade jag runt i hyllorna och då händer nästa fantastiska grej. just som jag står och betaktar ett paket med färska dadlar kommer mannen fram, öppnar förpackningen och bjuder mig på dadlar. hur ofta händer det? svar; inte ofta alls. så väldigt osvenskt att det kändes som att hela affären var förflyttade ett ganska stort antal breddgrader söderut. en väldigt trevlig kontrast mot den hyperautomatiserade och opersonliga icaaffär jag vanligtvis handlar i. så nu sitter jag och dricker nyponsoppa och lovar mig själv att i framtiden alltid alltid handla av min nya favoritgubbe på geijers livs.

pubkväll

så var första kvällen som Hyttmästare, den som öppnar puben, delar ut lön etc avklarad. lyckades ju pricka in ekonomernas pubrunda så det blev en hektisk första dag som ansvarig och jag sprang fram och tillbaka mellan puben och källaren och bytte ölfat och bar cider. nästa gång är jag ju förberedd på vad som helst i alla fall :P lyckades låsa alla dörrar utom en i slutet av kvällen, som jag fick hjälp med, och larmade utan att larmet gick eller andra oväntade saker. lite stolt över mig själv, trodde inte det skulle gå så bra som det tillslut gick.

svt.se

jag har upptäck att svt.se är jättebra för människor som jag som inte har nån tv. häromdagen kollade jag på p3-guld galan. det var väl som galor brukar vara. många bra artister som fick pris i år. blev glad över att johnossi fick pris. kan de behöva. mest sevärt var dock detektivbyråns remix av hello saferide och markus krunegård. det var riktigt riktigt bra som bara detektivbyrån kan vara.

ångest

ångest ångest ångest ångest ångest ångest ångest ångest ångest ångest

sitter och tittar rakt ut i luften utan att lyckas ta mig för någonting. totalt handlingsförlamad medan en lista på allt jag skulle behöva ta tag i rullas upp framför min inre syn. och i stället för att börja i någon ände och känna att jag kom någon vart sitter jag kvar och stirrar ut i luften medan listan blir längre och längre och jag mår sämre och sämre...

om mat

det är svårt det där med mat. helst ska det ju vara gott, nyttigt, varierat och billigt. sen spelar miljösmarta aspekter in: närproduerat och ekologiskt odlade saker är sådant som borde inhandlas, sällan det som faktiskt ligger i plastpåsen på väg ut ur affären. fast ekologisk mjölk är ett måste, och kravmärkta ägg, eller i alla fall de bästa äggen som finns inne. sen är det svårt att storhandla till ett enpersonshushåll, slöseri när maten blir dålig vilket gör det tidskrävande att handla flera gånger i veckan. för att inte tala om hur mycket tid själva matlagningen tar, vilket leder till att det där med variationen får lida. det är ju så mycket smidigare att göra ett storkok och äta samma mat hela veckan.
billigt och gott har också svårt att gå hand i hand. speciellt för den som har smak för lite mer kulinariska rätter än fiskpinnar och köttbullar. alla de 400 ingredienserna till en god indisk gryta passar inte in i veckobudgeten. och eftersom det oftast är sådant som grönsaker och frukt som kostar mest blir det inte så mycket av med nyttigheten heller alla gånger.
det är svårt med mat, men jag försöker i alla fall.

välkommen hit, välkommen hem

ja då var ag tillbaka. har knappt hunnit innnanför dörren känns det som, men nu ska jag iväg till smålands och jobba. det där med upppackning av väskor får bli ett senare projekt

Åre nästa

nu åker vi, snöiga pister och gay och partaj. tillbaka torsdag

solong

snart bär det av

nu åker vi om mindre än 12 timmar och jag har fortfarande inte packat klart eller handlat mat. det är dåligt.

secret window

jag har en vägg. den är vit. den har en, ja jag vet inte riktigt vad jag ska kalla det, blekning vore ju fel eftersom den är mörkare än resten av väggen, men i alla fall en missfärad fyrkant mitt på. den är med andra ord inte vad man kan kalla vacker. ful vore ett bra ord. tråkig ett annat...

jag behöver muntra upp denna vägg. och eftersom den bara begränsas av en garderob och en annan vit vägg så är det ganska fritt fram vad som kan göras. eller just det, den kan icke målas om eller tapetseras. och helst ska det inte bli för mycket hål i den heller... så, jag tänker mig en stor tavla. ett fotografi uppförstorat på canvas. först var väl idén ett svartvitt landskap eller stadsvy, men nej, världen är tillräckligt grå minst 250 dagar om året, så den idén går bort. I stället vill jag ha en bild av en strand eller en bild med mycket solsken och liv i. den kommer bli det första jag ser när jag vaknar och kommer göra mig på bra humör även om det skulle regna utanför mitt riktiga fönster.

så nu ska jag bara leta igenom mina fotoarkiv efter en bild med så bra upplösning att den går att förstora så stort som jag vill ha den...

morgontidningen

Jag har aldrig varit en duktig tidningsläsare. Visst, när jag bodde hemma skummade jag väl förstasidorna på DN innan jag läste serierna. men det var allt. Sedan när jag flyttade utomlands tappade jag totalt uppfattningen om vad som händer i världen och har väl fortsatt att vara lyckligt ovetande sedan dess. Tills nu på jullovet då jag faktiskt började läsa tidningen på riktigt. Inte bara förstasidan, utan hela första delen och om jag hann även kulturdelen och diverse söndagsbilagor och grejer. Det är en mysig vana att sitta vid frukostbordet och lugnt och sansat läsa tidningen plus att det känns bra att ha lite koll på vad som är de stora händelserna i världen. Ett sorts mysterium klarnade också: jag har alltid varit så facinerad av hur mamma och mormor kan sitta och prata om hon eller han som skriver i den tidningen/pratar i det radioprogrammet och veta vad den eller den journalisten heter. Men det är ju faktiskt ingen konst, t.ex DN:s korre i Mellanöstern vid Gaza heter Nathan Sacher, det står ju faktiskt i bylinen varje dag.

Så, tillbaka i Uppsala och med en lugn fredagsmorgon utan alltför mycket som stressar hade det varit trevligt att läsa tidningen. Försökte läsa på dn.se men det är ju inte alls samma sak. För at läsa tidningen handlar ju inte bara om orden som står där utan om det tunna pappret och sidlayouten och att någon annan alltid har burit iväg den delen jag precis tänkte läsa.

back on track

tillbaka i uppsala och redan mitt uppe i matteplugg, åreplanering och filmkvällar. känns fint, väldigt fint :)

habba habba

well, at least u know what I mean...

{ the limit of a sum is the sum of the limits }

nu sitter jag och tänker sktiva ännu ett gnäll-inlägg. varför hamnar jag alltid framför ett tangentbord när livet inte känns riktigt hundraprocentigt? men orka sitta här och vara bitter. i stället vill jag berätta att jag hade ett mycket trevligt nyår igår. vi började med god middag i Solna och åkte sedan in till söder. vid 12 slaget std vi uppe på skinnarviksberget med utsikt över hela stan och tittade på alla fryverkerier. väldigt vackert.