The world at large - Modest Mouse

Det är skönt att veta att vilka tankar eller känslor som än snurrar runt i huvudet så finns det en låt som passar till. som förklarar, berättar eller bara får det att kännas lite bättre.

idag är en sån där dyster dag då allt bara känns jobbigt. och utan några direkta planer för dagen, utan telefon eller något akut att ta tag i finns det alldeles för mycket tid för fundering. 


En regnig kväll
eller
Det är söndag och jag har tråkigt
en fiktiv historia:

- flickan stod i korsningen. regnet föll snabbt och obamhärtigt och bildade som en grå ridå mot den svarta natthimlen. bilarna på vägen var få, men ibland körde en förbi och dess strålkastare lyste upp ett hav av paraplyer och hukande männsikor under huvor som skyndade gatan fram. två och två eller tre och tre, eller i större grupper. och alla var de på väg någonstans. hem, ut eller till någon. skratt och glada röster, och halva samtal från de som gick med mobilen tryckt mot örat. de försvann runt hörnet eller över gatan, men i deras ställe kom andra, i en aldig sinande ström av okända ansikten. flickan stod kvar. hon böjde nacken bakåt och regnet föll i hennes ansikte så att gråa marcaradeltan bildades på hennes kinder. och tanken kom till henne, så som den kommit till andra före henne: skulle någon sakna mig om jag inte var här? -

Julmys

igår hade vi julmys á la tomtarnas julverkstad. vi var väldigt produktiva och bakade lussebullar och knäck och massa marsipan och chokladgodis och åt gröt och satte glasyr och non-stops på pepparkakor. som om det inte var nog skapade vi mer grym julstämning med julmusik, ljus och 16 avsnitt av mysteriet på Greveholm.
här kommer lite bilder:


mästerbagarna visar stolt upp saffranen


pepparkaka med nonstop = mums


pepparkaka doppad i choklad = ännu mera mums


det var dansant och produktivt i köket


nybakade lussekatter


kvällen avslutades med alfapet, där det tyvärr inte gick speciellt bra för lag
helium, vilket jag skulle vilja skylla på världens konsonanter

sista fredagen i november

idag har vi sovmorgon till 10, men i stället sitter jag och äter lyxfrukost á la croissanter och te. mycket mysigt. det är ett sånt tillfälle det kan bli lite tråkigt att bo själv, för det vore ju trevligt att ha någon att prata med vid frukostbordet när jag nu för en gångs skull inte behöver sitta och slänga i mig maten. Å andra sidan är det rätt lugnt och skönt med datorn som sällskap.

snart ska jag iväg och skriva sköldpaddskod. vi har en väldigt spännande idé om en naturkatastrofmetod som ska inträffa när sköldpaddorma blir för många. hehehe. och eftersom jag lämnade cykeln vid Ångström (så vet ni var den står? jo vid Ångström såklart) så har vi en trevlig halvtimmes promenad att diskutera olika sätt att leka med våra kära datoriserade sköldpaddor på.

mörker

vid vintertidsomställningen borde vi ställa om klockan 3 timmar i stället för 1 så att det var mindre mörkt när vi går upp på morgonen nu i november.

en kärlekshistoria

Det är mycket möjligt att det här är den finaste svenska filmen, någonsin.


amsterdam mm

jag hade tänkt skriva ett fint inlägg om hur kul det är att flyga. jag älskar att vara på flygplatsen (i fredags spenderade jag cirkus fyra timmar på Arlanda innan boarding) och gå runt, prova sig igenom alla parfymer i Tax freen, läsa på baksidan av alla pocketböcker och sen sitta och lyssna på musik och titta på folk vid gaten. eller kanske ta en sjukt överprisad fika. men sen blev mitt plan igår inställt, vilket ledde till en extra natt på hotel i Amsterdam och att jag gick upp halv 5 imorse för att ta första KLM flighten hem i morse. då är det mindre kul.

Annars var det en mycket trevlig helg i Amsterdam. N, poffertjes och sol vid en kanal. kan det bli mkt bättre? nu var det iofs bara bra väder en dag, men i alla fall. kom på att det troligen är därför de flesta åker på cityweekend i september oktober i stället för i november. jag lovar, jag drog den slutsatsen alldeles själv.

Ta hand om din cykel vintertid, en guide

Efter sista lektionen för dagen, eller vid annan tidpunkt då du känner att det är lämpligt att lämna skolområdet, ta en omväg förbi närmaste vattenkran. fyll där din vattenflaska från lunchen eller annat godtyckligt kärl med vatten, förslagsvis varmt. denna taktiska manöver kan spara dig flera minuter om du har bråttom. leta reda på cykeln, borsta av eventuell is från styre och sadel. om du är smart har du ett sadelskydd med dig och slipper på så vis urinvägsinfektion.
nu till den spännande delen: lås upp cykeln. Om detta visar sig omöjligt, ta fram den redan förberedda vattenflaskan. Häll rikligt med vatten över hela låset, vänta ett par sekunder och gör sedan ett nytt försök. låset går nu att låsa upp.
cykla hem och ställ in cykeln i cykelförrådet för att slippa upprepa vattenproceduren på morgonen.

såhär kul kan man ha på programeringsföreläsningen

SMS konversation:

M:
"Är du hungrig, mätt eller död?"

H:
"kanske inte död, men nästan uttråkad till medvetslöshet..."

M:
"Du är ju mätt säger fröken.
Det är alla människor."

H:
"Nej, min loop är felkonstruerad, boolean mätt = false, print "hungrig" else print "hungrig"."

M:
"Vem vill inte skapa tusen katter som heter carl?"

H:
"Varför nöja sig med 1000? När man kan skapa hur många man vill?"

H:
"Man kan såklart inte ge djur fel mat. Däremot kan ju människor äta vad som helst.
Såklart dör aldrig människorna."

M:
"Sant. Men man kan alltså skapa typ en miljon katter o sen ge alla dålig mat.
Muhaha!"

H:
"Eller sköldpaddor... If sköldpadda äta = dö, else = dö,
if sköldpadda äta (dålig mat) = bli grön, sedan dö"

M:
"Ååååå kompileeeraaaa, hur skaaaall det här fungeeeeraaa?"

H:
"Svaret inses lätt, och är försumbart"

M:
"...såklart..."

jag kände att jag lärde mig mycket idag. såklart är vi inte djurplågare, utan det är proggdjuren vi pratar om. och vi borde ju få 5or på kursen båda två för våra mycket kreativa och alternativa lösningar på programeringsproblemen.

i behov av shopping

efter 8 månader i californien utan behov av svarta stuprörsjeans lyckades jag göra sönder ett par strax innan min hemresa.
i somras sprack de svarta jeans jag jobbade i vid bakfickan.
häromdagen gick dragkedjan sönder på mina forever21 jeans med hög midja, och idag gav det mycket slitna tyget i mina älskade kornblå cheap monday jeans upp.

sumasumarum; jag behöver köpa nya byxor

the sickness of programering

Programmering makes me SICK.
I mean like really, REALLY sick.
even if I ate the book, i couldn't feel more SICK.
even if I ate the computer, I couldn't feel more SICK.
Not even if I ate the book, the computer AND the teacher, could I feel sicker.
Then we're talking sick
like really, REALLY sick

en dikt av hanna och sofia

...

och så var det måndag igen och helgen känns redan avlägsen, så snabbt som den försvann. måndag och alla kravlar sig upp ur sängen för att ta sig till första föreläsningen och sova vidare där.

en x:are en x.are är alltid lite... spexigare

godmorgon godmorgon. så igår firades alltså det stora X-jubileet. Sittningen var på Norrlands och det var en väldigt trevlig tillställning, kanske den trevligaste gasquesittning jag varit på. satt brevid bananskals markus/ericsson markus som hade varit óch föreläst på en alumnkväll tidigare i höst och som visade sig vara 2003 års bookmaker i det som då kallades nolle-kå och som nu heter re-kå. mitt emot mig hade jag ochså en alumn som doktaorerade på diagnostikmetoder och till höger hade jag herr och fru klubbverket, aka fadder S och fadder N. Sånganföraren visade sig vara mannen myten legenden som skrivit bra många av sångerna i UTNs sångbok, och surprise surprise var han också en gammal nolle-kåare. vi fick höra många tal om hur Xare ju är lite bättre än alla andra och det bjöds på flera spex, sånger och god mat. en toppenkväll fram till släppet alltså. sen gick det mest utför med den tråkigaste dansmusiken någonsin spelandes i högtalarna 4 timmar i sträck. väldigt synd med ett så opeppat slut på en annars så kul dag. 

weird

cyklade hem i regnet med K som sällskap och vi pratade om att i Uppsala kan man i princip klä sig hur som helst för vilken maskerad som helst och ingen kommenterar eller tittar konstigt. alla är så vana vid att träffa på pirater på ica eller se en viking på cykel. Precis när vi sagt det cyklar vi förbi 5 teletubbies. då var det i alla fall svårt att inte titta en extra gång


nu ska jag på gasque. so long

x-jubileum

idag fyller x-sektionen (sektionen för molekylär bioteknik och bioinformatik) 15 år vilket ska firas. så efter att vi genomlidit programeringslektionen nu på morgonen ska vi tillbringa resten av dagen med de andra x:arna, äta gratis lunch, lyssna på föredrag och kanske lite gratis fik aockså, vad jag har förstått. sen snabbt hem och byta om och packa sångboken och sen iväg till norrlands (tror jag) på jubileumsgasque. kommer bli superkul :) och jag ska sjunga Nikolajev extra högt bara för att jag inte fick sjunga den två gånger i torsdags ;)

detta var min dag

sovmorgon spå shcemat, underbart, om det inte vore för att jag var tvungen att pallra mig iväg till vårdcentralen. så jag ställde klockan lika tidigt som vanligt och försökte ta mig ur sängen. det gick halvbra. efter att ha snoosat båda mina alarm fem gånger lyckades jag äntligen lämna duntäckets underbara värme. frukost framför facebook och sen iväg till vc. kom dit, fick vänta i ett provrum med fem 80 plus damer. fick träffa sköterska och fick tid senare på dagen. cyklade till skolan och lyckades vara där en timme innan första lektionen. läste kapitel fyra i programeringsboken och kände mig mycket duktig. klockan blev kvart över tio och vi hade kemilektion med en lärare som var mycket bättre än vår ordinarie. trevligt. 15 minuters rast och häng i en soffa med morgonfrillatävling och annat mys. mera kemi och så äntligen lunch. microkö och sedan trängde vi ihop oss med våra matlådor i kafeterian. på menyn idag var det grön kycklingcurry med frukt och kaffe till efterrätt. mums. de andra gick till programeringsföreläsningen och jag cyklade iväg till min läkartid. på vägen hann jag in en snabbis på h&m för att se om det fanns något kvar av comme des  garcons kollektion. fanns faktiskt massor kvar, dock inte av de kläderna jag var intresserad av.

väl framme på vc fick jag prata med läkare om  mina matvanor etc för att försöka utröna varför jag har så dåliga blodvärden och järnbrist. tydligen är järnbrist den nya folksjukdomen bland kvinnor sen det slutade säljas järnberikad mat. varför sluta järnberika maten? verkar bara dumt. i alla fall så kom vi inte fram till något mer än att jag ska dit lite då och då den närmaste tiden och ta massa spännande prover. jag lär ju snart ha tjänat på att släpa runt på mitt stämpelkort, gratis sjukvård, here i come.


cykla tillbaka i regnet, leran sprutar och vattnet rinner längs kinderna. kommer fram och känner mig som en dränkt hamster. vidare till datasalen för att prorammera klart förra labben. äntligen får vi (eller snarare J, som likt en räddande ängel hittade felen i vår kod) lite ordning på vårat trafikljusprogram. klockan blir fem ooch vi tar oss till gymmet för ett box-pass. precis vad som behövs efter en lång påfrestande dag, att få slå och sparka av sig frustrationen: spark spark, jävla föreläsare, byt ben, spark spark, kinetiken,  fyra raka slag och en krok på programmeringen överhuvudtaget och ett knä i magen på loopar som inte fungerar. lite tröttare och lite lättare om hjärtat lämnade jag cykeln vid skolan och fick skjuts hem. underbart. mat fanns färdigtinad sen i morse, köttfärssås och röd quinoa, min nya favorit. så nu ska jag bara läsa ett till kapitel i programmeringen och sen får jag sova

god natt


cirkus

jag vill ha en ny gasque-klänning60 pund, topshop.com75 pund, kate moss, topshop.com

inte den bästa av dagar

jag är trött och kan inte tänka. träningsvärk i benen gjorde cyklingen till och från skolan jobbigare än vanligt. idag har verkligen ingenting gått min väg. och därför ska jag såklart iväg och försöka få hjärnan att koncentrera sig på lte fler gränsvärden och derivator.
kan inte den här dagen vara slut snart?

nudlar, vi älskar nudlar, la la la, tamtidam

Det har blivit höst, sommarens intjänade pengar börjar sina och efter att ha inlett hösten med mycket fest och köp av inredningsdetaljer och möbler börjar spargrisen kännas lite tunn för de flesta reccarna. Därför har jag en affärsidé:

MinaVitaminer-Student
Ett fantstigalaktiskt kosttillskott som innehåller alla de näringsämnen, vitaminer och mineraler som nudlar saknar.

snart i en affär nära dig (typ Folkes).

No waves, no future
myror och sköldpaddor

sitter i datorsalen och skriver klassbeskrivningar för våra sköldpaddor och deras datoriserade liv. samtidigt försöker jag  halvhjärtat hjälpa vännerna med att få deras myror att leta efter sylt. programmering är flummigt...

ett bra sätt att undvika att läsa kemi

satt och letade runt på internet för att undvika att öppna kapitel 13 i kemiboken. gick in på forever21.com för att se om de hade några fina klänningar (såklart de har) som skulle kunna användas på gasque (mindre troligt). och på forever21's förstasida annonseras att alla snart kan vara med i en tävling om en resa till NY och bli stylad av lady gaga, av alla människor. har de sett lady gaga? samma lady gaga som har poweraxelvaddar som övervintrat sedan 80-talet där de borde ha stannat för all framtid?

anyway, jag surfade vidare och insåg att jag ju har fått en klocka i födelsedagspresent (tre månader sen nu, jag vet) som jag måste välja ut. så jag ändrade sökningen från klänningar till klockor. min favorit so far är denna levi's.


nu ska jag bara övertala mamma om att beställa den till mig.


It's a moo point. you know, like a cow's opinion, it dosn't really count. it's: moo.

det var ju inte precis oväntat. och vad jag än trodde, så är jag ok med det nu. din förlust, men ni är mina vänner, så jag vill vara glad för er skull. och jag kommer vara glad för er skull, ge mig lite tid bara.

I want you to know this, I want you to care, oh Horatio, oh Horatio, I want you to know this, I want you to care, oh Horatio, please don't go, please don't go, oh Horatio

vad är det med band som inte spelar sina bästa låtar live? kan verkligen förstöra en hel spelning. tur att youtube finns:

http://www.youtube.com/watch?v=dCxtgTlt3ao

I wanna be, forever young

ojojoj, vilken helg det varit hittills. efter Utnarm mässan i torsdags begav vi oss till V-dala och började duka, vika servetter och putsa ljusstakarna. gästerna kom, de åt, vi bar vinflaskor och desserter och försökte undvika att hälla allt för mycket baileys över dem. sittningen tog slut och vi röjde hela stora salen med 14 bord på 25 minuter, snyggt jobbat. svettiga, trötta och hungriga gick vi för att byta om och kanske stanna en stund på släppet, trodde vi. nej fram med nya linnedukar och sittning för personalen med trerätters middag. Mycket trevlig tillställning då vinet flödade och V-dalas sångbok noga dissekerades på de bästa sångerna, plus att vi stämde upp i några klassiker som (på grund av tryckfel, må tro?) inte fanns med i boken. insåg att vi missat släppet som stängde 2 när någon kom förbi och berättade att alla gått hem, så vi satt kvar. men vid halv 4 hade även de flesta i personalen gett upp, så vi drog oss också därifrån. hamnade hemma hos sofia och kom inte em förrän halv 7 på morgonen. mycket tacksam över att inte ha några obligatoriska labbar på morgonen.

fredagen gick och efter skolan var det bara att cykla hem och byta om för att cykla till M och våffla håret. temat på festen vi ordnade för faddrarna var: mellanstadiedisco. tyvärr var det lite brist på faddrar på festen, mne kul hade vi, och mellanstadiedisco stämning skapades med ballonger, bål, chips, spice girls, limbotävling och stoppdans. mycket nostalgiskt. efter att alla mer eller mindre hjälpts åt att städa lokalen hamnade vi som vanligt på efterfest där det bjöds på te, vin och resterna av godiset, spelades lite rock band och skvallrades en del. 4,, halv 5 började vandringen tillbaka hem, och idag njuter jag av att bara ta det lugnt.

Amsterdam

biljetten är bokad, och jag kan knappt vänta på att få åka. snart får jag träffa min nadskij :)

tomhet

det är verkligen höst. allt jag borde göra men inte gör jagar mig i tankarna, när jag inte lyckas distrahera mig själv från att tänka på det. och jag som i princip alltid haft lätt för allt har väl lite tagit mig vatten över huvudet i någon slags tro att jag med någon slags övermänskliga krafter ska kunna klara av det, men jag börjar tvivla.

sitter och pratar med E på msn. längtar tillsammans tillbaka till soliga californska vårdagar. sitta på en surfbräda ute i vattnet, dingla med benen, spana efter vågor eller kanske sjölejon. köra med nedfälld suflett i bara bikini och klaga över att det fortfarande är varmt, och sedan köpa en kall fro-yo med 5 sorters topping mot värmen. gå ut och äta mexikanskt, ta en stor kaloribombefterrätt på cheescake factory och sedan gå på fest i Newport och spela kings cup. tokshoppa upp hela lönen en torsdag på fashion island. and i don't even wanna get started on how much I miss my kids.

missförstå mig inte, jag vill bo i sverige. jag saknade alla jättemycket när jag var borta. men, det känns som en stor del av mitt liv bara har upphört att existera. och det känns tomt ibland när jag minns den där delen som inte finns längre

Är vi översociala?

minuterna som jag tillbringar själv i min lägenhet eller annan stans är lätt räknade. efter att ha promenerat (för sällskapets skull) fram och tillbaka till skolan där vi satt och pluggade och pratade ett par timmar ska jag snart iväg för tv-spels kväll hemma hos S. och innan skolan idag var det ju inte många timmar sedan jag lämnade gårdagens efterfest. Hur länge kommer vi orka umgås såhär intensivt utan att totalt tröttna på varandra? förutom all schemalagd tid pluggar vi tillsammans, äter tillsammans, festar tillsammans, fikar, bastar, spelar spel och tränar tillsammans. är nästa steg att vi struntar i att skiljas åt för natten utan alla sover hemma hos den personen som råkar bo närmast. vi kanske alla skulle flytta ihop i ett litet mysigt kollektiv i någon Uppsala villa. jag tycker faktiskt att det är underbart. jag trivs med att ha folk runt mig och att det hela tiden händer saker och planer görs för nästa dag eller nästa helg. jag tror att det är en stor bidragande faktor till att jag så fort känner mig hemmastad här i studenternas stad. hade jag bara suttit ensam i min lägenhet hade jag blivit galen för länge sedan.